Małopolskie smaki / Przepisy

Rolada fasolowa z jarzynami

Królowa kuchni fasolowej, pani Janina Molek, nie ma konkurencji w regionie. Jej rolada może konkurować jedynie z jej pasztetem fasolowym z orzechami i słonecznikiem.   SKŁADNIKI: 1 szklanka fasoli 0,5 kostki masła 1 średnia marchewka 1 średni ogórek kiszony 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki kartoflanej 3 łyżki smalcu lub […]

czytaj więcej
Pierogi z niedźwiedzim czosnkiem

Aromatyczne liście niedźwiedziego czosnku zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup, można je też dodawać do sałatek, kisić oraz marynować w oliwie. Mają działanie silnie antybakteryjne podobne do antybiotyku.   SKŁADNIKI: 0,2 kg mąki jajko 2 cebule 0,5 szklanki mleka 0,5 kg liści niedźwiedziego czosnku 20 dkg bryndzy 0,5 szklanki […]

czytaj więcej
Zupa fasolowa z Molkówki

Do Molkówki w Tropiu, gdzie „fasolowe cuda” wyczynia pani Janina Molek, dociera się, pokonując przeprawę promową i krętą stromą drogę. Warto, bo miejsce jest bajeczne.   SKŁADNIKI: 20 dkg fasoli 20 dkg wędzonych żeberek 20 dkg mięsa z łopatki wieprzowej

czytaj więcej
Kisełyca – tradycyjna zupa łemkowska

Łemkowska odmiana żurku. Prawdziwa kiesełyca musi być dość gęsta, lekko kisielowata (ale bez przesady). Rozgrzewa w zimne dni.   SKŁADNIKI: 0,5 kg płatków owsianych 6 ząbków czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka chrzanu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 dkg boczku 10 dkg kiełbasy szklanka śmietany 18% 10 dkg mąki sól, pieprz   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: […]

czytaj więcej
Kulasa z mąki razowej

„Baco, macie wrzuntek? Mom, ale zimny” – mówi góralski dowcip. Do kulasy potrzeba jednak gorącego wrzątku.   SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki razowej 2 l wody masło, słonina sól   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wodę zagotować z łyżeczką soli. Na gotującą się wodę powoli wsypywać mąkę razową, ciągle mieszając. Następnie na małym ogniu gotować ok. 20 minut, nie […]

czytaj więcej
Placek Lachów na powidłach sechneńskich

Znany też pod nazwą „placek królewski” i wierzcie, że w pełni na nią zasługuje.   SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 żółtka kostka masła 10 dkg cukru pudru 5 dkg drożdży   Masa orzechowa: 20 dkg orzechów 0,5 szklanki mleka łyżka masła łyżka cukru   Masa makowa: 25 dkg maku […]

czytaj więcej
Prozioki

Na pierwszy rzut oka mogą zmylić wyglądem podobnym do moskoli. Ale te placuszki – to prouzioki (lub prozioki) popularne na Podkarpaciu, a w Małopolsce we wschodniej części regionu (Beskid Niski, okolice Gorlic). Ich nazwa pochodzi od sody  (w lokalnej gwarze proza). Wypiekane są z mąki, z dodatkiem maślanki, na blasze pieca. Najlepsze są jeszcze ciepłe, […]

czytaj więcej
Maczanka po krakowsku – prababka hamburgera

Niektórzy nazwą ja prababką dzisiejszego hamburgera . I trudno się z nimi nie zgodzić. Czym bowiem jest danie zwane maczanką po krakowsku? To nic innego jak plaster dobrego pieczonego mięsa, karkówki lub schabu duszonego w rumianym sosie z cebulą i kminkiem włożony w przekrojoną bułkę i polany sosem spod mięsa.  Podejrzewa się, że polska emigracja […]

czytaj więcej