Małopolskie smaki / Przepisy / Zupa patriotyczna: biało – czerwona

Zupa patriotyczna: biało – czerwona


Zupę patriotyczną biało – czerwoną zasmakować można np. w karczmie Bartna Chata w Gospodarstwie Pasiecznym Sądecki Bartnik przy okazji świąt państwowych czyli 1 i 3 maja, 15 sierpnia oraz 11 listopada. Ma ona kolor biało czerwonej flagi państwowej. Dwa kremy buraczany i porowy, odpowiednio nalane na talerz (po połowie) tworzą zaskakujące wrażenia estetyczne.

 
SKŁADNIKI:

  • rosół – 1 litr
  • buraki czerwone– 0,50kg
  • marchew – 0,10 dkg
  • duże pory – 4 sztuki (tylko białe części)
  • cebula – 2 sztuki
  • masło – 10 dkg
  • śmietana kremówka – 50 ml
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól, pieprz

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Buraki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie smażymy je na rozgrzanym maśle podlewając rosołem, tak aby warzywa miały gęstą konsystencję, solimy. Gotujemy do miękkości