Małopolskie smaki / Przepisy / Warianka z pierogami

Warianka z pierogami


Łemkowska odmiana kapuśniaku na rosole, łagodna, przejrzysta i delikatna.

 
SKŁADNIKI:

  • 1 l wywaru z kości wędzonych
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 0,5 l soku z kapusty kiszonej
  • pół łyżki kminku
  • sól, pieprz, maggi
  • 3–4 ząbki czosnku

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować wywar, wrzucić drobno posiekaną kapustę kiszoną. Podsmażyć kiełbasę z boczkiem i dodać ją do wywaru z kapusty, wsypać kminek, gotować ok. 15–20 minut. Doprawić solą, pieprzem, maggi do smaku. Na koniec dodać czosnek pokrojony w plastry i zalać to sokiem z kiszonej kapusty, doprowadzić do wrzenia. Podawać z pierogami z mięsem lub ziemniakami.