Małopolskie smaki / Przepisy / Radoczański jabłecznik

Radoczański jabłecznik


Lekko słodkie ciasto ze słodko-kwaśnym nadzieniem – ten specyficzny smak to zasługa użytych składników: jabłek z dodatkiem skórki pomarańczowej, rodzynek, cynamonu oraz konfitury z płatków róż.

 
SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 100-150 g masła
  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 4-5 szt. żółtek gotowanych lub surowych
  • 200 g konfitury z róży
  • 1,5 kg jabłek kwaskowatych np. antonówek
  • cukier do smaku
  • 10 g skórki cytrynowej
  • cynamon do smaku
  • 1 szt. cukru wanilinowego
  • 30 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • 30 g cukru pudru do posypania lub
  • 250 g cukru pudru
  • 2 szt. białek jaj
  • kilka kropli olejku różanego

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby były przykryte wodą, trzymać ok.15min. W temperaturze 80°C, wyjąć, schłodzić, przetrzeć przez sito.
Mąkę przesiać na stolnicę i bardzo dokładnie posiekać z tłuszczem, dodać żółtka (mogą być surowe), przesiać cukier puder, szybko zagnieść rozcierając dłońmi dokładnie wszystkie składniki w gładką, jednolitą masę. Zostawić w chłodnym miejscu na 15 min. pod przykryciem.
Podzielić na 2 części: jedną wywałkować na grubość 0,75-1 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika i dobrze podpiec w temperaturze 200°C i schłodzić. Posmarować konfiturą z róży.

Jabłka umyć, obrać, poszatkować na cienkie plasterki, przyprawić do smaku cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym, skórką pomarańczową, rodzynkami, rozłożyć równo na podpieczonym placku, przykryć resztą ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Placek wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, można polukrować. Podawać na zimno lub ciepło, można z lodami, bitą śmietanką lub adwokatem.

Przepis według: www.radoczacentrum.com.pl/kacik-kulinarny/89-radoczanski-jablecznik