Małopolskie smaki / Przepisy / Żur z kiszonych rydzów

Żur z kiszonych rydzów


Z rydzów można wyczarować wiele wspaniałych potraw. Pani Katarzyna Miernik-Pietruszewska z Wysowej w klimatycznej restauracji w Starym Domu Zdrojowym poleca żur na kiszonych rydzach. Żur przyrządza się bez zakwasu z mąki – jego rolę spełnia kwas powstały podczas kiszenia grzybów. Kiszone rydze wraz z cebulą, w której się kisiły,  trzeba drobno posiekać, po czym wrzucamy je na gotującą wodę lub wywar rosołowy.  Najpierw  cebulę, a po 10 minutach rydze i gotować jeszcze  razem przez 10 minut. Na koniec dodaje się gęstej kwaśnej  śmietany i okrasza garścią posiekanego zielonego kopru. Pani Kasia po pokazie częstuje przechodzących kuracjuszy smakowitym żurem zbierając zasłużone pochwały.

Można sporządzić żur w wersji bogatszej: na wywarze z wołowego szpondra albo gęsich skrzydeł, z dodatkiem  warzyw i przypraw  jak do rosołu.  Można też podawać z dodatkiem ziemniaków puree.