Małopolskie smaki / Przepisy / Polewka pokrzywowa na kminku

Polewka pokrzywowa na kminku


Pokrzywa – agresywna, parząca roślina – w potrawie natychmiast „wymięka”.
 
SKŁADNIKI:

  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki kminku
  • 20 dkg pokrzyw
  • szklanka kaszy (perłowej, jaglanej lub gryczanej)
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

 
SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

Dwie łyżki kminku podsmażyć w oddzielnym naczyniu, jednocześnie zagotować 1,5 l wody, do której wsypać podprażany kminek. Garść świeżej lub suszonej pokrzywy usmażyć i dodać do wody. Posolić i przyprawić zasmażką z mąki. Kaszę podprażyć w rondlu z łyżką tłuszczu, zalać wrzącą wodą w ilości dwukrotnie większej, przykryć i piec na blasze na minimalnym ogniu, aż wchłonie wodę. Wylać na płaski talerz opłukany zimną wodą. Po wystygnięciu pokroić w kostkę i podawać do zupy.