Małopolskie smaki / Przepisy / Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami


Jest też inna, ciekawa wersja: bardziej słona – podajemy je bez cukru, polawszy masełkiem z bułką tartą. W obu przypadkach z pestkami – suszonej śliwki nie drylujemy!

 

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • jajko
  • 25 suszonych śliwek łukowickich
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • po 2 łyżki miodu i masła

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki i wody zagniatamy ciasto, z dodatkiem jajka. Zwijamy ciasto w kulę i przykrywamy ściereczką. Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy. Rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wycinamy krążki, na których układamy po jednej śliwce. Zlepiamy brzegi ciasta i gotujemy pierogi we wrzącej wodzie posłodzonej 2 łyżeczkami cukru waniliowego. W rondelku topimy masło, dodajemy miód i pozostałe 2 łyżeczki cukru waniliowego. Pierogi podajemy polane miodowo-maślanym sosem.