Małopolskie smaki / Przepisy / Opalanok

Opalanok


Opalanok, zwany inaczej tetrianykiem: bardzo zdecydowany w smaku – lekko huculski, naddnieprzański, z kozacką fantazją.

 
SKŁADNIKI:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 l śmietany 18%
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag oscypka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 grubo posiekane jajka na twardo
  • sól, pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zetrzeć ziemniaki i cebulę, odcedzić, dodać mąkę i jajko, wymieszać ciasto. Składniki na sos wymieszać. Usmażyć placki ziemniaczane o średnicy ok. 20 cm. Na gotowych plackach rozprowadzić na całej powierzchni sos i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 5 minut.