Małopolskie smaki / Przepisy / Kwaśnica spod Diablaka

Kwaśnica spod Diablaka


Spośród wszystkich kwaśnic, ta jest piekielnie dobra.
 
SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 75 dkg schabu z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • garść pokrzyw
  • 2 dkg suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • czosnek, sól, pieprz

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso wraz z jarzynami gotować na małym ogniu pod przykryciem aż będzie miękkie. Osobno namoczyć grzybki, pokroić w paski i ugotować. Na tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać kapustę, poddusić razem, dodać grzybki wraz z wodą, w której się gotowały. Połączyć z wywarem i mięsem obranym z kości. Gotować wszystko przez pół godziny, pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą i pieprzem, parę ziaren kminku i świeżą lub suszoną pokrzywę (można zastąpić koperkiem). Podawać z kawałkami osobno ugotowanych ziemniaków.