Małopolskie smaki / Przepisy / Kremówka papieska

Kremówka papieska


Wtajemniczeni mówią, że słowa papieża „po maturze poszliśmy na kremówki” odnoszą się do sporej wówczas zawartości alkoholu w masie kremówkowej, przez co kremówki dozwolone były dopiero po ukończeniu szkoły.

 
SKŁADNIKI:

  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 25 dkg mąki
  • 3 łyżki wody
  • 4 żółtka
  • 0,5 l mleka
  • 1 jajo
  • 10 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka spirytusu (dla amatorów)
  • 3 dkg mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać 3 żółtka, wodę, wyrobić ciasto, następnie chłodzić je przez 3 godziny w lodówce. Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, po czym wlać ją na wrzące mleko, powoli dolewać jajko i żółtko utarte wcześniej z cukrem, ciągle mieszając. Gęstą masę ostudzić w garnku z zimną wodą, nadal mieszając. Można dodać łyżkę spirytusu. Ciasto rozwałkować, upiec dwa placki na dużych formach natłuszczonych i posypanych bułką tartą. Posmarować kremem warstwę ciasta, przykryć ją drugą warstwą (tę można wcześniej pokroić w kwadraty).