Małopolskie smaki / Przepisy / Kołacz zawojski

Kołacz zawojski


Przepis rodziny Zawojskich, której jeden z przodków z racji pobytu we Francji nosił przydomek „Bordel”, a wywodzą się z niej ponoć wszystkie zawojskie rody.
 
SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 l wody lub mleka do zarobienia ciasta
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg ziemniaków gotowanych
  • 1 kg sera (bundzu)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, zmielone ziarna ziela angielskiego

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zrobić rozczyn z mleka, części mąki i drożdży. Zostawić w ciepłym miejscu. Gdy podrośnie, dodać resztę mąki i sól do smaku. Zemleć bardzo dokładnie ser i ziemniaki, dodać jajka i usmażoną na złoty kolor cebulę. Nie żałować soli i pieprzu, doprawić pozostałymi przyprawami. Wyrośnięte ciasto wykładać na dużą okrągłą blaszkę wysmarowaną tłuszczem, wierzch ciasta posmarować białkiem i nałożyć masę ziemniaczano-serową. Piec godzinę w gorącym piekarniku.