Małopolskie smaki / Przepisy / Jedynie słuszny przepis na kołacz jodłownicki

Jedynie słuszny przepis na kołacz jodłownicki


Przepis jedynie słuszny, bo pochodzący z piekarni państwa Krzyściaków, którzy doprowadzili do zarejestrowania kołacza na oficjalnej Liście Produktów Tradycyjnych, a skompletowaną przez nich dokumentację z trudem pomieściłby piec chlebowy.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 35 dkg mąki
  • 0,33 l mleka
  • 10 dkg tłuszczu
  • sól
  • cukier

  • 2 dkg drożdży

Masa serowa:

  • 20 dkg sera
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • aromat

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto wyrabiać, przygotowując najpierw rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i części mąki. Pozostawić do wyrośnięcia, by podwoiło objętość. Dodać resztę mąki, sól, cukier, ponownie wyrobić ciasto i uformować okrągły placek o wysokości 3–4 cm, grubszy na brzegach. Smarować masą serową, otrzymaną przez wymieszanie zmielonego sera z cukrem, jajkami i mąką. Za pomocą widelca można zrobić kręgi, posypać rodzynkami. Najlepszy smak zapewni dobrze rozgrzany piec chlebowy, szamotowy, wymieciony sosnowym „pomietłem”, ale kołacz uda się też w elektrycznym piekarniku, dobrze nagrzanym (w temperaturze 190°C – piec ok. 40–50 minut).