Małopolskie smaki / Przepisy / Homiłki

Homiłki


Homiłki, homyłki, cóż to jest takiego ? To smakowite serowe kuliki z miętą. Przysmak łemkowski prezentuje Pani Irena Sulicz z „Gościnnej Chaty” w Wysowej – Zdroju, karczmy znanej z łemkowskiej kuchni. Aby zrobić homiłki, potrzebny jest dobrze odciśnięty ser twarogowy. Łączymy go miętą, doprawiając solą i pieprzem.

 
SKŁADNIKI:

  • 1 kg tłustego białego sera,
  • 1 łyżka masła,
  • parę łyżeczek świeżej lub suszonej mięty

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kulki, rozkładamy je na blasze i pieczemy w piecu chlebowym, lub – w domowych warunkach – w piekarniku, zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Po godzinie wyjmujemy i odstawiamy na pół dnia w ciepłe i suche miejsce. Przed zjedzeniem można skropić kuleczki oliwą, lub nawet przechowywać na dłużej w oliwie, w słoju lub kamiennym garnku, z dodatkiem ziół.