Małopolskie smaki / Przepisy / Fizoły z Bukowiny

Fizoły z Bukowiny


Fizoły to w gwarze góralskiej nazwa brązowej fasolki, która nadaje ton potrawie. Zupa ma mieć pochodzący od niej kolor brązowy, dlatego nie odcedzamy fasoli!
 
SKŁADNIKI:

  • 30 dkg fasolki średniej (najlepsza jest brązowa w białe plamki lub całkiem brązowa)
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 łyżek kaszy perłowej
  • 5 dkg wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
  • sól
  • do smaku można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Fasolkę namoczyć na noc. W oddzielnych naczyniach ugotować w 2 litrach wody fasolkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę (każdy składnik gotuje się inną ilość czasu, stąd – żeby uniknąć rozgotowania – trzeba użyć 3 naczyń). Gdy fasolka jest już prawie miękka, przełożyć do niej ugotowane ziemniaki i ugotowaną kaszę. Drobno pokroić boczek, usmażyć, okrasić zupę.