Małopolskie smaki / Przepisy / Zupa cebulowo-oscypkowa

Zupa cebulowo-oscypkowa


Zaprośmy przyjaciół na oglądanie zdjęć i opowieści z górskiego urlopu przy zupie z przywiezionego oscypka, a przypomni się nam szum potoków i smreków pod reglami.

 
SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • mały por
  • 4 duże cebule
  • szczypta papryki
  • sól, pieprz
  • masło lub olej
  • 1,5 l wody
  • średni oscypek
  • kilka kromek chleba

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa pokroić w kostkę i poddusić w rondlu na maśle lub oleju. Gdy lekko zmiękną, odsunąć je na bok i nasypać pół łyżeczki słodkiej zmielonej papryki – powinna się przyrumienić na tłuszczu, wtedy polać ją kieliszkiem wody, aż zabulgocze. Oddzielnie przesmażyć na tłuszczu pokrojone w krążki cebule, aż się zeszklą i lekko zarumienią. Cebulę i warzywa z papryką zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Zestawić z ognia i miksować do otrzymania kremu. Oscypek zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko posiekać. Dodać do zmiksowanego kremu i podgrzewać do zagotowania wraz z dwoma łyżkami chudej śmietany lub jogurtu naturalnego. Podawać z grzankami lub tostami zapiekanymi z oscypkiem.