smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Zakliczyński sok malinowy

Zakliczyński sok malinowy


Zakliczyński sok malinowy powstaje z malin pozyskiwanych z niewielkich przydomowych upraw w Dolinie Dunajca.
Owoce te hodowane są tu od ponad 25 lat bez użycia środków chemicznych i zbierane ręcznie w słoneczny dzień po obeschnięciu rosy (ma to znaczenie dla jakości soku i zachowania zapachu świeżych malin). Po zebraniu owoce wsypuje się do słoja, przesypując warstwy malin cukrem. Tak należy pozostawić je w ciepłym miejscu na trzy – cztery dni, aby puściły sok, który zlewa się do osobnego naczynia.

Sok wyciska się też z pozostałych w słoju owoców. Dodaje się do niego cukru, który ma właściwości konserwujące, a następnie zagotowuje się go krótko i gorący przelewa do butelek lub słoików.

Pachnący malinami sok dodaje się do herbaty i deserów. Stosuje się go też przy przeziębieniach.