expert essay writer
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Redykołka

Redykołka


Redykołka przez wiele lat była produktem niedocenianym, mało znanym, często zapominanym, a przede wszystkim mylonym z oscypkiem, którym tak naprawdę nie jest. Zatem czym jest redykołka? W dawnych czasach redykołka miała szersze znaczenie, nazwa ta służyła do określenia każdego sera darowanego jako prezent, nawet oscypka. Obecnie jest inaczej i mówi się, że jest ona młodszą siostrą oscypka, czyli niewielkim serkiem przybierającym różne kształty, np. jakiegoś zwierzątka, wrzeciona albo serduszka. To właśnie specjalne foremki nadają jej odpowiedniego kształtu. Ponadto redykołkę robi się na Podhalu i składa się ona przede wszystkim z niepasteryzowanego mleka owiec specjalnej rasy – Polska Owca Górska. Wolno również dodać niewielką ilość mleka krowiego odpowiedniej rasy –  Polska Krowa Czerwona. Redykołkę produkuje się z resztek wcześniej przetworzonego bundzu, specjalnie zarosolonego, potrzebnego do wytworzenia oscypka. Oprócz tego jest produktem twardszym od oscypka, dlatego często kruszy się i łamie.

Mieszkańcy Podhala uważają redykołkę za niezwykły ser. Związane jest to z funkcją, jaką dawniej pełniła. Nie była ona tylko produktem spożywczym, ale również obdarowywano nią osoby spotkane podczas „redykania się”. Chodzi tutaj o moment powrotu owiec z wypasu do swojego domu. Bacowie rozdawali wtedy redykołkę (zawsze po 2 sztuki) również napotkanym turystom, dzieciom, dawno niewidzianym dziewczynom. Ponadto pełniła ona również funkcje obrzędowe. W Beskidzie Wyspowym ozdabiano nią czubki wieńców dożynkowych, jak też rózgi weselne. Huculszczyzna rozdawała redykołkę żebrakom, aby modlili się za zmarłych. Oprócz tego dzięki niej można było pozyskać czyjeś względy albo podziękować za przysługę. Dzieci wykorzystywały ten produkt w celach zabawy.

W 2009 roku Komisja Europejska wpisała redykołkę do popularnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia. Dlatego nazwę tę stosuje się tylko i wyłącznie dla serków produkowanych na obszarze woj. śląskiego (Istebna, Milówka, Węgierska Góra, Rajcza, Ujsoły, Jeleśnia i Koszarowa), jak też woj. małopolskiego (w powiecie nowotarskim i tatrzańskim oraz w Zawoi, Bystrej Sidzinie, Niedźwiedziu, Kamienicy, Mszanie Dolnej, Piwnicznej, Muszynie i Krynicy). Obszar ten całkowicie pokrywa się z ziemiami Podhala.