the essay writer
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Szynka podstolego z nogą

Szynka podstolego z nogą


Produkcja wyrobów masarskich ma w Podstolicach długą tradycję. Receptury na wyśmienite szynki i kiełbasy przekazywane były tu z pokolenia na pokolenie, a wyroby dostarczano do pobliskiego Krakowa.

Szynkę z kością wyrabiano z nogi wieprzowej wraz z kością, marynowano w wywarze ziołowym i wędzono dymem drewna olchowego, bukowego lub owocowego. To temu zawdzięcza ona swój kolor i zapach. Na koniec parzono ją w gorącej wodzie.

Szynka z kością pojawiała się na stołach krakowian podczas świąt i innych ważnych uroczystości.

 

Producent:
Firma GAWOR
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
tel./fax: +48(12) 289 57 20
e-mail: gawor-tradycja@wp.pl
www.gaworwedliny.pl