smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Szynka podstolego

Szynka podstolego


Nazwa Podstolic, a także tradycja wytwarzania wyrobów masarskich w miejscowości związana jest z urzędem Podstolego – zastępcy Stolnika nadzorującego przygotowanie i podawanie potraw na stół biesiadny. Mieszkańcy wsi stanowili personel pomocniczy Podstolego. Wyrabiane przez siebie wędliny dostarczali do Krakowa.

Szynkę wyrabiano ze świeżego mięsa wieprzowego, marynowanego w wywarze ziołowym. Wędlinę obwiązywano sznurkiem i wędzono dymem z drewna olchowego lub owocowego, a następnie parzono w gorącej wodzie.
Metoda produkcji szynki podstolego nie zmieniła się od lat, przekazywana jest nadal z pokolenia na pokolenie, co gwarantuje jej wyjątkowy smak.

 

Producent:
Firma GAWOR
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
Tel./fax: +48(12) 289 57 20
E-mail: gawor-tradycja@wp.pl
www.gaworwedliny.pl