expert essay writers
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Pstrąg ojcowski tęczowy

Pstrąg ojcowski tęczowy


Już od lat 30. XX wieku na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego prowadzona jest hodowla pstrąga potokowego oraz tęczowego. Ryby rozwijają się w warunkach zbliżonych do tych naturalnie panujących w rzekach, w czystej źródlanej wodzie z potoku Młynówka, żywione są naturalnymi paszami. Dzięki temu ich mięso cechuje bardzo wysoka jakość.

Istnieją jednak pewne różnice pomiędzy hodowlą pstrąga potokowego, a pstrąga tęczowego. Pierwszy z nich jest bardzo ruchliwą rybą, dzięki czemu ma inny sposób budowania swojej tkanki mięśniowej, co wpływa na jędrność i delikatność jego mięsa, ale też sprawia, że wymaga dłuższej hodowli, by przybrać właściwy rozmiar. Pstrąg tęczowy odpowiednią wielkość osiąga już po 1 – 1,5 roku.

Pstrąga przyrządzić można na wiele sposobów, na przykład usmażyć na patelni z dodatkiem pietruszki, koperku i mięty. Warto spróbować też pstrąga wędzonego.