essay writer
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Prołzioki

Prołzioki


Niewielkie czworokątne placki pieczone na blasze pochodzą z Kowalowej w gminie Ryglice w Małopolsce. Swoją nazwę zawdzięczają dodawanej do ich sporządzenia sodzie oczyszczonej, zwanej na Pogórzu Ciężkowickim „prołzą”. Prołzioki to potrawa o prawie 150-letniej tradycji, wywodząca się z galicyjskiej kuchni. Jako produkt tani i prosty do wykonania były pożywieniem codziennym, spożywanym przez cały rok, zarówno w wersji na słono, jak i słodko.

Przepis na prołzioki przekazywany jest ustnie z pokolenia na pokolenie. Z mąki pszennej, prołzy, kwaśnego mleka, z dodatkiem soli i cukru oraz ewentualnie jajka wyrabia się ciasto, do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Wtedy trzeba rozwałkować je na dość gruby placek. Z niego wycina się czworokąty, które piecze się na blasze (stąd też prołzioki nazywane są też plackami na blase lub plackami z blachy) przez 5-10 minut. Dzięki temu placki zyskują złocistą przypieczoną skórkę i specyficzny smak.