smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Precelek krakowski

Precelek krakowski


Tradycja wypieku precelków krakowskich, podobnie jak obwarzanków oraz paluszków, sięga średniowiecza. Były one sprzedawane na krakowskim rynku, a prawo do ich produkcji mieli początkowo tylko piekarze zrzeszeni w cechu, których piekarnie zlokalizowane były w obrębie Plant.

O tym, jak wyjątkowym i elitarnym produktem był precelek krakowski, świadczy również fakt, że znalazł się on w herbie cechu piekarzy krakowskich.

Tradycja wypieku pszennych, ręcznie formowanych precelków jest do dziś kontynuowana przez część krakowskich piekarni.

 

Producent:
Rafapol Sp. z o.o.
ul. Niecała 32
32-080 Zabierzów
tel: 12 285 29 23
tel/fax: 12 285 27 88
e-mail: rafapol@rafapol.pl
zamówienia: tel. 12 285 29 23, 501 144 073