smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Pierogi z fasolą Piękny Jaś

Pierogi z fasolą Piękny Jaś


Tradycyjna kuchnia obszarów Doliny Dunajca od czasów najdawniejszych wykorzystuje fasolę Piękny Jaś. Roślina ta zagościła na tym terenie w XVII wieku, znajdując tu idealne do wzrostu warunki pogodowe i klimatyczne.

Z fasoli Piękny Jaś można przygotowywać wiele rozmaitych potraw, m.in. słodkie cwibaki, pasztety oraz pierogi, zarówno na słodko, jak i słono. Receptura pierogów z fasolą Piękny Jaś jest niezmienna od dłuższego czasu. Farsz w wersji słonej przygotowuje się z rozgniecionej albo zmielonej fasoli, doprawionej do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, zasmażoną cebulą, smalcem wieprzowym oraz gęsim tłuszczem. W wersji na słodko do fasoli dodaje się masła i cukru. Niektórzy do smaku dosypują również niewielką ilość kakao, dodają suszoną śliwkę, bakalie, utartą wanilię bądź cukier waniliowy. Na końcu pierogi omaszcza się tłuszczem, podsmażoną śmietaną, cebulą albo skwarkami lub posypuje cukrem, w zależności od wariantu potrawy.