online essay writers
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Orawskie Zawijańce Weselne

Orawskie Zawijańce Weselne


Powstawanie orawskich zawijańców weselnych, jak sama nazwa wskazuje, związane było z przyjęciami weselnymi. Pojawiły się one na ziemiach orawskich początkiem XX wieku. Były rozdawane po skończonej uroczystości gościom weselnym w ramach podziękowania za dostarczenie produktów spożywczych, które służyły do przygotowania poczęstunku podczas wydarzenia. Orawskie zawijańce dużych rozmiarów pieczono w celu przekazania odpowiedniej ilości danej rodzinie, czyli tyle ile było domowników w domu.  Natomiast małe zawijańce sporządzano jako poczęstunek dla dzieci oglądających wesele. Ponadto pieczono je na przyjęcie weselne i układano na misach w tzw. „kopach”.

Orawskie zawijańce weselne są ciastkami w kształcie rogala, chusteczki albo ślimaka, wypełnionymi nadzieniem. Mają słodki smak. Powstają z ciasta drożdżowego z dodatkiem cynamonu.