essay writing service 3 hours
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Obwarzanek krakowski

Obwarzanek krakowski


Jeden z symboli Krakowa, przysmak nierozerwalnie związany z miastem już od czasów średniowiecza. Początkowo obwarzanki były wypiekane tylko w okresie Wielkiego Postu, a na podstawie przywileju wydanego przez Jana Olbrachta w XV wieku mogli je piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. I dziś obwarzanki krakowskie w myśl przepisów Unii Europejskiej, która nadała im certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, to bułki wypiekane jedynie w Krakowie, powiecie krakowskim i wielickim.

Co ciekawe, nie tylko tradycja wypieku obwarzanków, ale i sposobów ich sprzedaży niemal nie zmieniła się mimo upływu czasu. Dawniej bułki sprzedawano na ulicy z tzw. jatek piekarskich, a od XIX do połowy XX w. z wiklinowych koszy. I dzisiaj niemal cała produkcja trafia na ulice do ruchomych wózków. Po prosty wypiek z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody sięgają mieszkańcy miasta i turyści. Przekonuje ich chrupiąca skórka i miękki miąższ o smaku charakterystycznym dla świeżego, dobrze wypieczonego pieczywa. Jest to zasługa sposobu produkcji, a zwłaszcza obgotowywania – obwarzania, od którego przysmak wziął swoją nazwę.