best essay writers of all time
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Łukowicka śliwka suszona

Łukowicka śliwka suszona


Suszenie śliwek w Gminie Łukowica ma już ponad 100-letnią tradycję. W latach 40. i 50. przy niemal każdym gospodarstwie można tu było zobaczyć suszarnie, a spacerując wieczorem po wsi czuło się zapach suszonych owoców, który unosił się w powietrzu. Produkcja suszonych śliwek stanowiła dodatkowe źródło dochodu gospodarstw, ale śliwki wykorzystywano też na własne potrzeby – jadano je na surowo lub jako dodatek do potraw, np. krupniku, bigosu, kaszy czy pierogów.

Do dziś owoce suszy się w Łukowicy starą metodą, dzięki czemu wciąż możemy delektować się naturalnym smakiem suszonej śliwki.

Wyjątkowy smak łukowickie śliwki zawdzięczają czystemu, nieskażonemu środowisku oraz górzystemu ukształtowaniu terenu.