smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Kukiełka podegrodzka

Kukiełka podegrodzka


Kukiełka podegrodzka i kukiełka lisiecka są zupełnie inne. Ta pierwsza odrodziła się jako kulinarna atrakcja regionalna w okolicach Podegrodzia, gdzie do połowy XX w. istniała jako pieczywo obrzędowe – związana była ze zwyczajem nazywanym „wiązowinami”. Kukiełkę – wielkie, słodkie, splecione w formę rumianego warkocza pieczywo z białej mąki – otrzymywało dziecko od swych rodziców chrzestnych, jako symbol szczęścia i obfitości na całe życie. I choć przepis na kukiełkę przechodzi z pokolenia na pokolenie, zdolność jej upieczenia to rzadka i poważana wśród lokalnych gospodyń umiejętność.

Kukiełka to wypiek podłużny, pięknie ukształtowany. Powstaje z ciasta drożdżowego i przyjmuje formę plecionki. Wyglądem przypomina chałkę. Ponadto górę bułki przyozdabia się plecionymi warkoczami oraz wzorami z ciast. Kukiełka posiada charakterystyczny zapach pieczywa pszennego i produktów drożdżowych oraz niepowtarzalny słodki smak.

Choć zwyczaj „wiązowin” zaniknął po II wojnie światowej, produkt ten obecnie przeżywa swój renesans, młode kobiety ponownie uczą się i próbują wypiekać kukiełkę podegrodzką. Obecnie często pojawia się ona na przeglądach, konkursach i pokazach regionalnych. Jej smak i zapach pozwala powrócić pamięcią do czasów dzieciństwa.