essay writing help service
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Kiszka z Podstolic

Kiszka z Podstolic


Rzeźnictwo i masarstwo ma w podkrakowskich Podstolicach wielowiekową tradycję. Swoje wyroby mieszkańcy wioski sprzedawali w pobliskim Krakowie. Uznaniem cieszyły się tam ich szynki, kiełbasy, boczki, a także kiszka. Do produkcji tej ostatniej wykorzystywano kaszę jęczmienną, cebulę w dużej ilości, płucka, krew i tłuszcz wieprzowy oraz przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz. Przygotowaną z tych składników masą napełniano naturalne osłonki jelitowe i parzono je około 90 minut.

Kiszkę spożywano na zimno wraz z chlebem bądź serwowano ciepłą do obiadu. Obecnie można jej spróbować także w formie grillowanej.

 

Producent:
Firma GAWOR
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
Tel./fax: +48(12) 289 57 20
E-mail: gawor-tradycja@wp.pl
www.gaworwedliny.pl