professional custom essay writing service
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Kiełbasa wiejska z Podstolic

Kiełbasa wiejska z Podstolic


Tradycje masarskie w Podstolicach przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Do dziś według starych receptur wyrabia się tu szynki, kiełbasy, boczek i kiszkę –  które znalazły się na liście produktów tradycyjnych.

Do produkcji kiełbasy wiejskiej wykorzystuje się łopatkę oraz fragmenty szynki wieprzowej. Jeśli mięso wieprzowe jest zbyt tłuste, można dodać trochę cielęciny lub wołowiny. Całość przyprawia się pieprzem, czosnkiem oraz odrobiną cukru. Pęta surowej kiełbasy wyjątkowego aromatu nabierają  podczas wędzenia dymem drewna olchowego i owocowego.

Kiełbasa wiejska z Podstolic oprócz niepowtarzalnego zapachu i smaku wyróżnia się również charakterystyczną galaretką.

 

Producent:
Firma GAWOR
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
tel./fax: +48(12) 289 57 20
e-mail: gawor-tradycja@wp.pl
www.gaworwedliny.pl