top essay writing services uk
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Kiełbasa piaszczańska

Kiełbasa piaszczańska


Przed wiekami tereny na południe od Krakowa pokrywał Czarny Las. Podobno to jego mieszkańcom zawdzięczamy kiełbasę piaszczańską. Przy jej produkcji wykorzystywali oni swą doskonałą znajomości natury – do peklowania mięsa stosowali napar z kilku ziół, m.in. szyszkojagody jałowca, marynowali je w ziemiance, gdzie zawsze była taka sama niska temperatura, a wędzili dymem z drewna dębowego i krzewu jałowcowego. To wszystko nadawało wędlinie wyjątkowy smak.

Kiełbasę piaszczańską z podkrakowskich wsi przez wieki dostarczano do stolicy, według legendy także na stół królewski na Wawelu.

Dziś kiełbasę produkuje się z najlepszego mięsa wieprzowego, wykorzystując tradycyjną recepturę. Mięso marynowane jest w wywarze z ziół i soli. Po dodaniu przypraw wypełnia się nim jelita, a następnie surowa kiełbasa poddawana jest wędzeniu na drewnie owocowym, bukowym lub dębowym. W ostatniej fazie wędzenia dodaje się gałązkę lub owoc jałowca, co jest charakterystyczne dla kiełbasy piaszczańskiej.

Kiełbasa ta to produkt zarejestrowany w Unii Europejskiej jako „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. W związku z tym nazwa „kiełbasa piaszczańska” może być stosowana jedynie dla wyrobów powstałych na terenie Krakowa oraz gmin Wieliczka i Świątniki Górne.

 

Producent:
Firma GAWOR
Podstolice 163
32-020 Wieliczka
tel./fax: +48(12) 289 57 20
e-mail: gawor-tradycja@wp.pl
www.gaworwedliny.pl