smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Kiełbasa lisiecka

Kiełbasa lisiecka


Pochodząca z terenu Czernichowa i Liszek (od których wzięła swoją nazwę) kiełbasa lisiecka to wędlina wyjątkowa. Choć pod nazwą lisiecka znana jest od lat 30. XX wieku, tradycja jej wytwarzania jest o wiele starsza. Na tych, położonych w pobliżu Krakowa terenach, istnieją wielowiekowe tradycje masarskie, a receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Dziś nazwą kiełbasa lisiecka może być opatrzona tylko wyprodukowana według tradycyjnej, skodyfikowanej receptury kiełbasa, pochodząca z gmin Czernichów i Liszki. Lisiecka od 2010 roku wpisana jest bowiem do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Nic dziwnego, ze kiełbasa lisiecka wciąż gości na polskich stołach. Gwarancją jej jakości jest wykorzystanie najlepszego mięsa (mięso klasy I stanowi aż 85%, II tylko 10%, a III nie więcej niż 5%), a naturalny smak zawdzięczamy zastosowaniu w produkcji jedynie peklosoli, świeżego czosnku i białego mielonego pieprzu. Wyjątkowego aromatu kiełbasa nabiera w czasie wędzenia w dymie uzyskanym ze spalania drewna olchowego, bukowego lub drzew owocowych.