smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Karp zatorski

Karp zatorski


Jedyna polska ryba, która może poszczycić się unijnym certyfikatem „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Oznacza on, że oryginalny karp zatorski to tylko ryba pochodząca z gminy Zator, Przeciszów i Spytkowice w zachodniej Małopolsce. Tradycja hodowli karpia jest na tym terenie przekazywana z pokolenia na pokolenie, i to już od czasów średniowiecza. To właśnie te zatorskie karpie serwowano na królewskich stołach w stołecznym Krakowie!

Wyjątkowość karpia zatorskiego to zasługa specjalnego gatunku, położenia stawów i sposobu hodowli, w tym żywienia opartego głównie na pokarmie naturalnym i zbożu od lokalnych producentów. Dzięki temu mięso ryby wyróżnia tak delikatny smak i zapach.

Podobnie jak sama hodowla długoletnią tradycję ma też wędzenie karpia. Ale mieszkańcy okolic Zatora potrafią przyrządzać go na wiele, nieraz zaskakujących sposobów, według lokalnych przepisów. Okazją, by spróbować karpia w wielu odsłonach, jest Święto Karpia, organizowane co roku latem w Zatorze. Warto szukać go też bezpośrednio u producentów oraz w lokalnych karczmach.