smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Karp w zalewie octowej

Karp w zalewie octowej


Oryginalny karp w zalewie octowej powstaje wyłącznie z mięsa karpia wcześniej wyhodowanego na obszarze Doliny Karpia, czyli na terenie trzech gmin: Spytkowice, Przeciszów oraz Zator. Potrawa ta charakteryzuje się bardzo delikatnym i świeżym mięsem, utrzymującym zwartą i stałą konsystencję. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób. Na początku podsmaża się mięso karpia, by później umieścić je w specjalnej zalewie. Zalewa octowa oparta jest na tradycyjnym przepisie od lat przekazywanym następnym pokoleniom. Jak bardzo potrawa będzie kwaśna, zależy od ilości  składników w zalewie w stosunku do ilości wody.

Warto zwrócić uwagę na jedną z zalet potrawy, jaką jest fakt, że karp, z którego będzie przyrządzany posiłek, może zostać złowiony w każdym czasie. Będzie on smakował o każdej porze roku tak samo, gdyż przygotowana zalewa usuwa z niego zapach mułu.

Karp w zalewie octowej jest potrawą kojarzoną nie tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, ale również spotkaniami w gronie znajomych i rodziny w popularnej Dolinie Karpia.