high school essay writing service
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Jodłownicki kołacz z serem

Jodłownicki kołacz z serem


Jodłownicki kołacz z serem jest wypiekiem znanym na terenie Limanowszczyzny, zwłaszcza gminy Jodłownik. Jego nazwa wywodzi się od słowa „koło”. W literaturze można spotkać się z wieloma opisami kołacza. Pojawia się on między innymi w „Weselu” Stanisława Wyspiańskiego. Chętnie śpiewano też o nim pieśni. Kołacz był pieczywem obrzędowym, wróżbą obfitości i zapowiedzią przyszłego szczęścia młodej pary. W dawnych czasach kojarzony był tylko i wyłącznie z uroczystościami weselnymi i odpustowymi. Obecnie ma szerszy zasięg i zaliczany jest do drożdżówek.

Jodłownicki kołacz z serem przygotowywany jest w sposób tradycyjny, według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Najczęściej przyjmuje okrągły kształt. Powstaje z ciasta drożdżowego. Jego środek jest wypełniony miąższem z sera. Z czasem gospodynie wprowadziły pewne  udoskonalenia, dodając do swoich wypieków cukier. Jodłownicki kołacz z serem fascynuje słodkim smakiem, jak również aromatem wypiekanego sera.