smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Jajko zielononóżki kuropatwianej

Jajko zielononóżki kuropatwianej


Hodowla zielononóżki kuropatwianej w dużym stopniu związana jest z pasją Marii Czartoryskiej, której zamiłowaniem był chów tej odmiany kur. Księżna dała początek nowoczesnej hodowli drobiu na terenie dawnej Galicji już w 1884 roku, kiedy to powstało pod jej protektoratem towarzystwo ornitologiczne.

Dziś zielononóżki kuropatwiane hodowane są najczęściej w małych i średnich gospodarstwach, w naturalnych warunkach na wolnym wybiegu. Dzięki temu charakteryzują się dużą odpornością na choroby, a ich jajka cechuje niski poziom cholesterolu. Są one ponadto produktem odpowiednim dla osób ze skazą białkową, gdyż są mniej uczulogenne niż inne jajka. Warto również wspomnieć, że dzięki lepszemu stosunkowi kwasów n-6/n-3 są one bliższe dobrze dobranej diecie.

Zielononóżki kuropatwiane to rasa, która charakteryzuje się dużą nieśnością jajek, czyli 150 – 180 sztuk na rok. Jajka te są mniejsze niż inne, przyjmują jasnokremową barwę. Wykorzystuje się je do różnych celów, miedzy innymi do ciast, klusek, wypieków, jak też jako jajko smażone, sadzone, gotowane.

Na liście produktów tradycyjnych poza jajkami znalazła się także tuszka zielononóżki kuropatwianej.