writers essay
smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Jagnięcina podhalańska

Jagnięcina podhalańska


Wyjątkowość jagnięciny podhalańskiej – delikatny smak, miękka i sprężysta struktura, jasnoróżowa barwa – to zasługa wykorzystania mięsa jagniąt określonej rasy owiec, ich niewielkiego wieku, a także sposobu wypasu. Jagnięta karmione są wyłącznie mlekiem matki, którą od końca kwietnia do początku października wypasa się na wolnym powietrzu, z dala od siedzib ludzkich, na czystym terenie o zróżnicowanej roślinności. Wśród porastających hale gatunków nie brakuje roślin leczniczych zawierających witaminy i cenne pierwiastki (magnez, cynk, selen, jod czy lit) i wonnych ziół.

Jagnięcina podhalańska jest zarejestrowana jako produkt o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym, co oznacza, że nazwą tą można określać wyłącznie mięso jagniąt urodzonych i chowanych w powiecie nowotarskim i tatrzańskim oraz w kilku gminach powiatu suskiego, limanowskiego, nowosądeckiego, żywieckiego i cieszyńskiego. Również pasze, którymi karmione są owce, muszą pochodzić z tych terenów (z wyjątkiem pasz treściwych, które są uzupełnieniem diety owiec w czasie zimy).