smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Jabłka łąckie

Jabłka łąckie


Jabłka łąckie – wyjątkowo soczyste i aromatyczne – znane były już  w XII wieku, nie tylko w rejonie Łącka. Suszone owoce drogą morską trafiały do całej Europy! Do Gdańska spławiano je Dunajcem i Wisłą.

Według legendy łąckie jabłka zawdzięczamy dwóm proboszczom. Pierwszy z nich wymagał od narzeczonych posadzenia co najmniej dziesięciu jabłoni, drugi sadzenie drzewek owocowych nakazywał w ramach pokuty. Mikroklimat Kotliny Łąckiej sprawił, że dojrzewały tu jabłka o wyrazistym smaku, zapachu i pięknej barwie.

W Łącku i okolicach uprawiano nie jeden gatunek jabłoni, ale kilkanaście. Dziś nazwą „jabłka łąckie” określane są jabłka odmian Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Gala, Boskoop, Red Boskoop, Elise, Early Geneve, Topaz, Lobo, Rubin, Gloster i Jonagored, ale tylko te należące do klasy extra lub I o określonej kwasowości i jędrności, wyprodukowane na obszarze kilku gmin w powiecie nowosądeckim i limanowskim. Jest to efekt uznania jabłek łąckich produktem regionalnym o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.