smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca

Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca


Inkowie, Majowie i Aztekowie delektowali się fasolą, mieszkańcy Indii, Chin, Meksyku, Rzymu i Peru znali ją od wieków i wykorzystywali w różnych celach. Jednakże na europejskich stołach przysmak ten pojawił się dopiero w XVI wieku. Został on przywieziony na kontynent podczas wielkich podróży Kolumba. Uprawę fasoli w Polsce upowszechniła królowa Bona. Obecnie występuje bardzo wiele jej odmian. Jednym z nich jest fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, która jest bardzo popularna i uprawiana w celach spożywczych.

Pasztet fasolowy, kiełbasa i kotlety z fasoli, fasola na słodko, a nawet wódka na bazie fasoli – gospodynie z Doliny Dunajca udowadniają, że z fasoli „Piękny Jaś” można zrobić niemal wszystko, i wszystko to wyśmienicie smakuje. Nic dziwnego, tradycyjne receptury, tak jak sam sposób uprawy fasoli, są tutaj przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Ta gromadzona przez pokolenia wiedza i umiejętności to gwarancja jakości fasoli „Piękny Jaś”. Nie bez znaczenia są też doskonałe warunki do jej uprawy panujące w Dolinie Dunajca. Plantacje położone są tu stosunkowo nisko, dzięki czemu pola osłonięte są od wiatru, a wiosną i jesienią przed gwałtownymi zmianami temperatury pomiędzy dniem i nocą roślinę chronią poranne mgły. Bogactwo gleb w składniki przyswajalne (zwłaszcza magnez) przekłada się na wysoką zawartość tych cennych pierwiastków w fasoli.

Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca została wyróżniona oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia, co oznacza, że nazwą tą może być określana jedynie fasola pochodząca z 11 gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec, głównie w powiecie tarnowskim.