smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Chleb jurajski

Chleb jurajski


Chleb jurajski wypiekano na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej od lat 20. XX wieku, początkowo wyłącznie z mąki żytniej, a z czasem również pszennej, z dodatkiem płatków ziemniaczanych, dzięki którym chleb długo utrzymuje świeżość, choć nie zawiera konserwantów.

Pieczywo produkowane było w niewielkich piekarniach na terenie obecnej gminy Klucze oraz przygotowywane przez miejscowe gospodynie. Recepturę przekazywano z pokolenia na pokolenie. Według tradycyjnego przepisu chleb jurajski wypieka się również dziś.

 

Producent:
P.P.U.H. Patrycja&Paweł
Zofia Rydzyk
Kwaśniów Górny, ul. Rodacka 6
32-310 Klucze
tel: 32 642 98 42, 606 996 926, 602 386 761
e-mail: patrycjaipawel@go3.pl

Wyroby z piekarni można znaleźć w sklepach firmowych:
Klucze: ul. Zawierciańska 15/6;
Olkusz: ul. Mickiewicza 7 ,ul. Bylicy 2;
Zawiercie: ul. Generała Władysława Sikorskiego 21A/1, ul. Paderewskiego 25;
Myszków: ul. Kościuszki 12/42

W Krakowie produkty z piekarni można znaleźć w następujących sklepach :
JUBILAT (przy ul. Krasińskiego, ul. Modrzewiowej, ul. Makowskiego, ul. Lnianej,  ul. Chełmskiej)
ALMA (przy ul. Pilotów i ul. Modlniczki)
VIENNA (przy ul. Mackiewicza 17 A w Pasażu Handlowym Simply Market)
RICE SYSTEM (przy ul. Mazowieckiej) oraz w wielu innych