smaki

Małopolskie smaki / Produkty regionalne / Bajgiel z Kazimierza

Bajgiel z Kazimierza


Pierwsza wzmianka o bajglu pochodzi z początku XVII wieku. Wyjątkowe pieczywo (wypiekane z drogiej białej mąki) ofiarowywane było przez gminę żydowską każdej kobiecie, która urodziła dziecko. Kształt bajgla był wyobrażeniem kręgu ludzkiego życia. Wierzono, że przyniesie on szczęście nowonarodzonemu dziecku.

Dziś możemy spróbować smacznej bułki z dziurką w środku w wersji z posypką z czarnuszki, kminku, maku, soli, posypką ziołową, a także z serem bądź cebulą.

Producent:
Rafapol Sp. z o.o.
ul. Niecała 32
32-080 Zabierzów
tel: 12 285 29 23
tel/fax: 12 285 27 88
e-mail: rafapol@rafapol.pl
zamówienia: tel. 12 285 29 23, 501 144 073