Małopolskie smaki / Aktualności

„Małopolska Trasa Smakoszy” – Certyfikacja Regionalnych Karczm w Małopolsce. Rozpoczynamy trzecią edycję!

Małopolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje się promocją Małopolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i dziedzictwa kulinarnego. Rozpoczynamy trzecią edycję certyfikacji, która zakończy się przyznawaniem Certyfikatów „Regionalna Karczma Małopolski” na rok 2016. Projekt „Małopolska Trasa Smakoszy – Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” oraz utworzenie „Małopolskiej Trasy Smakoszy” prowadzony […]

czytaj więcej
Certyfikacja regionalnych karczm Małopolski 2013 – wyniki II edycji

Zakończyła się druga edycja projektu „Certyfikacja Karczm Regionalnych Małopolski”, realizowanego przez Małopolską Organizację Turystyczną. Na podstawie opracowanej w 2011 roku podczas pierwszej edycji projektu „Księgi jakości gastronomii regionalnej” i zawartych w niej procedur członkowie zespołów oceniających dokonali oceny 42 zgłoszonych karczm. 38 z nich otrzymały certyfikat „Regionalna Karczma Małopolski”. Wręczenie certyfikatów odbyło się  w hotelu […]

czytaj więcej
W strofach poetów

Karczma była wdzięcznym tematem literackim. Umieszczano w niej akcję powieści sensacyjnych i fantastycznych, romansów i utworów filozoficznych. Wielcy pisarze nakazywali swoim bohaterom cieszyć się życiem, cierpieć lub podejmować decyzje wśród ciosanych belek i drewnianych ścian karczmianych przybytków. Tak było począwszy od rubasznych scen w Trylogii i Krzyżakach Henryka Sienkiewicza poprzez klasyczne opisy zamieszczone przez Adama […]

czytaj więcej
Czarcie siedliska

Biesy, czarty i inni wysłannicy piekieł w dawnych czasach częściej niż dziś zasiedlały ludzkie siedziby, a najchętniej przebywały tam, gdzie bliskość nagromadzonych grzechów ludzkich pozwalała im dybać na zbłąkane dusze. Gdzież mogłoby być lepsze ku temu miejsce jak nie w karczmach, które swoją atmosferą pobudzały fantazję, wodziły na pokuszenie i odsłaniały ludzkie słabości? Alkohol wyzwalał […]

czytaj więcej
Ech, ty wódeczko!

Ta żartobliwa piosenka nieznanego autora, śpiewana przez parę pokoleń, nader lekko traktuje atmosferę spożywania alkoholu i wesoły nastrój, będący wynikiem częstego obcowania z mocnymi trunkami. Polska sarmacka, czasy Sasów i „złotej wolności” zda się spływały miodem, piwem i gorzałką.  Zaprawdę w sztuce i literaturze staropolskiej suto zakrapiane biesiady, a nawet opilstwo, nie był niczym nagannym, […]

czytaj więcej
W dawnej tabernie

Taberna – tak nazywano pierwsze karczmy na ziemiach polskich. Termin ten pochodzi z łaciny, a pierwsza wzmianka o nich dotarła do nas dzięki kronikarzowi Gallowi Anonimowi w XI wieku. Wtedy to przy głównych traktach, mostach i przeprawach, miejscach pobierania ceł czy targowiskach pojawiła się potrzeba stworzenia „domów zajezdnych”. Pierwsze taberny zapewniały raczej spartańskie warunki, zarówno […]

czytaj więcej
Gość w dom, Bóg w dom

Znana od stuleci tradycyjna polska gościnność nadal zaskakuje podróżnych odwiedzających nasz kraj. Ta sympatyczna cecha uznawa jest przez zagranicznych gości za przymiot charakteryzujący narody słowiańskie. Dzisiejszy klimat i urok regionalnych karczm Małopolski wywodzi się wprost z owej gościnności. Sięga czasów, gdy każdy wędrowiec mogł liczyć na przenocowanie i skromną strawę, nawet u bardzo ubogich ludzi. […]

czytaj więcej