Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „U Borzanka”
ul. Waksmundzka 105
Nowy Targ 34-400
18 264 10 87, 18 264 10 88
karcma@uborzanka.pl
www.uborzanka.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Hej, popijoj, popijoj, Borzanka nie mijoj!
Hej, Borzanka nie minies, nie
bój się, nie zgninies...

...tak śpiewali kiedyś pierwsi wędrowcy po szlaku gotyckim, wstępując do tej XVIII-wiecznej, najstarszej w Nowym Targu i na całym szlaku karczmy, przemierzający szlak winny i solny z Węgier przez Nowy Targ do Wieliczki. Karcma „U Borzanka” jest kontynuacją zajazdu z XVIII wieku, który przejęty w 1976 roku przez Skarb Państwa popadł w ruinę i zawalił się w roku 1990. Na jego miejscu dawni właściciele, rodzina Borzęckich, po odzyskaniu nieruchomości w 1992, wybudowała obecną karczmę, którą otwarto w 2003 roku. Specjały tradycyjnej kuchni, serwowane w karczmie, znalazły oprawę odpowiednią do wielowiekowej historii zajazdu. Znani goście to kardynał Franciszek Macharski, Marszałek Małopolski Marek Nawara, politycy, wójtowie, burmistrzowie, sportowcy – karczma żywi też hokeistów Wojas Podhale.


Polędwiczki Babci Borzankowej
Składniki Przepis
1 kg polędwiczek wieprzowych
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
zioła (mięta, rozmaryn, majeranek)
100 g tłuszczu (masło lub olej)
Polędwiczki obrać z błon i umyć. Sporządzić marynatę z wina i ziół, marynować około 10 godzin w temperaturze 4ºC. Nadziać polędwiczki w kształcie litery S na patyki do szaszłyków, smażyć na grillu lub patelni na małej ilości tłuszczu.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website