|
Udziec barani nadziewany oscypkiem w sosie musztardowym
Składniki |
Przepis |
Składniki:
ok. 2,5 kg udźca baraniego
1 średni oscypek
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
szczypta pieprzu
szczypta soli
Glazura:
2 łyżki musztardy
1 łyżka cukru brązowego
1 żółtko
Sos musztardowy:
200 g musztardy
200 g jogurtu naturalnego
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka octu
łyżeczki cukru |
Udziec barani porozcinać ostrym nożem i nafaszerować pokrojonym oscypkiem. Następnie spiąć wykałaczkami tak, aby oscypek nie wypłynął. Natrzeć udziec przyprawami wymieszanymi z olejem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piec przez około 2 godziny Po upieczeniu nasmarować udziec glazurą i włożyć do pieca na 15 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Sporządzić sos musztardowy: musztardę ubić trzepaczką, dodać ocet, olej, trochę cukru, kwaśną śmietanę i jogurt naturalny, polać udziec. |
Wróć do listy karczm
Legenda:  - Zastawa stołowa regionalna  - Dania regionalne  - Muzyka regionalna  - Regionalne stroje kelnerów  - Udogodnienia dla dzieci  - Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych  - Przedział cenowy średnich cen posiłku |