Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Morskie Oko
Plac Szczepański 8
Kraków 31-011
12 432 24 23
morskieoko@morskieoko.krakow.pl
www.morskieoko.krakow.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
„Morskie Oko” to nic więcej jak kawałek Zakopanego w Krakowie, cóż, że przy placu Szczepańskim, dokąd dociera hejnał w Wieży Mariackiej. To jedyna w grodzie Kraka prawdziwa góralska karczma, z góralską muzyką, scenografią i klimatem. Na ścianach wiszą pejzaże i góralska odzież, jest nawet młyńskie koło, charakterystyczne dla górskich potoków. Karczma oprócz sali na parterze z antresolą posiada obszerne piwnice, gdzie już zupełnie zapomnimy, że od Tatr dzieli nas ponad 100 kilometrów.


Udziec barani nadziewany oscypkiem w sosie musztardowym
Składniki Przepis
Składniki:
ok. 2,5 kg udźca baraniego
1 średni oscypek
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
szczypta pieprzu
szczypta soli

Glazura:
2 łyżki musztardy
1 łyżka cukru brązowego
1 żółtko

Sos musztardowy:
200 g musztardy
200 g jogurtu naturalnego
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka octu
łyżeczki cukru
Udziec barani porozcinać ostrym nożem i nafaszerować pokrojonym oscypkiem. Następnie spiąć wykałaczkami tak, aby oscypek nie wypłynął. Natrzeć udziec przyprawami wymieszanymi z olejem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piec przez około 2 godziny Po upieczeniu nasmarować udziec glazurą i włożyć do pieca na 15 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Sporządzić sos musztardowy: musztardę ubić trzepaczką, dodać ocet, olej, trochę cukru, kwaśną śmietanę i jogurt naturalny, polać udziec.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website