Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
W Starej Kuchni
ul.św.Tomasza 8
Kraków 31-014
12 428 0022
polskiejadlo@klasykapolska.pl
www.polskiejadlo.com.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Restauracja „W Starej Kuchni” jest urządzona w zabytkowej kamienicy położonej przy ulicy św. Tomasza 8, czyli tuż przy placu Szczepańskim i nieopodal Rynku Głównego. Wystrój, nawiązujący do tradycji regionu, dzięki charakterystycznym kolorom poszczególnych sal i wnętrzom nawiązującym do różnych klimatów, stwarza przyjazną atmosferę. Jest sala kresowa z ikonami, krakowskie uliczki z elewacjami i latarniami, kuchnia z kaflowym piecem i skarbami spiżarni, a nawet „antykwariat” ze ścianą pełną namalowanych książek. Obok kuchni polskiej, w restauracji można posmakować kuchni krajów ościennych, takich jak: Litwa, Mołdawia, Ukraina i Rosja. W lecie goście korzystają z uroczego ogródka.


„Młyńskie koło”
Składniki Przepis
2 placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków o średnicy 30 cm
8 cienko krojonych plastrów pieczonej karkówki
8 cienko krojonych plastrów wędzonego, smażonego boczku
8 dużych plastrów sera owczego
8 łyżek tartego sera owczego
2 kopiate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 kopiate łyżki sosu czosnkowego
2 kopiate łyżki domowej żurawiny
Placki podsmażyć z każdej ze stron na oleju rzepakowym, następnie przełożyć na blachy do pieczenia. Na upieczone placki ułożyć po 4 plastry boczku, 4 plastry karkówki i po 4 plastry oscypka. Całość lekko posypać owczym startym serem i wstawić do gorącego pieca rozgrzanego do 200–250ºC, piec do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu na każdy placek nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany, na karczek sos czosnkowy, a na owczy ser żurawinę.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website