Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Daniłowicza 9
Wieliczka 32-020
12 291 36 08
biuro@halit.krakow.pl
www.halit.krakow.pl
Zastawa stołowa regionalnaMuzyka regionalnaPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Karczma usytuowana jest na pierwszej linii kontaktów z turystami. Znajduje się na wprost największej atrakcji turystycznej Wieliczki – Kopalni Soli wpisanej na Listę światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego UNESCO, odwiedzanej przez ponad milion turystów rocznie. Do karczmy często trafiają grupy zorganizowane, dla których są przygotowywane wieczory folklorystyczne, zwane polkaparty, oraz biesiady piwne, nawiązujące do tradycji górników wielickich. Właściciele, Dorota i Piotr Holikowie, stawiają na tradycję w wystroju karczmy, w regionalnych potrawach oraz w repertuarze ludowej kapeli i zespołu tanecznego.


Diabełek Wielicki
Składniki Przepis
Składniki:
150 g polędwiczki wieprzowej
50 g masła sklarowanego
musztarda chrzanowa, czosnek
mąka do oprószenia
koperek
sól, pieprz

Sos:
1 cebula
1 pomidor
zielona pietruszka
bazylia świeża lub suszona
sklarowane masło
sól, pieprz biały, papryka ostra, czuszka
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać sparzonego i obranego ze skóry pomidora, smażyć przez parę minut, doprawić według upodobań. Trzy jednakowe plastry polędwiczki rozgnieść dłonią, mały ząbek czosnku rozetrzeć z łyżeczką musztardy i tą masą posmarować mięso, uprzednio posypane solą i pieprzem. Oprószyć mięso mąką, układać na rozgrzane masło, obsmażyć z obu stron, pod koniec dodać koperek, podawać z rozgrzanym sosem.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website