Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Zagroda”
ul. Podzamcze 1
Wygiełzów 97-425
32 620 11 05
karczmar@poczta.onet.pl
www.zagroda.com
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Karczma znajduje się przy wejściu na teren Nadwiślańskiego
Parku Etnografi cznego w Wygiełzowie, przy drodze
prowadzącej z Krakowa do Oświęcimia. Zajmuje ona pomieszczenia
wiernej rekonstrukcji dawnej XVIII- wiecznej
karczmy z Minogi. Drewniana bryła mieści stylowe wnętrze,
z trzema salami na pięterku. Budynki skansenu sąsiadujące
z karczmą: zabytkowe chałupy i warsztaty, drewniany kościółek
i dworek z Droginii, a także górujący nad parkiem
zamek Lipowiec współgrają z zabytkowym charakterem
starego karczmiska.


PLACKI „ZAGRODA” Z GULASZEM
Składniki Przepis
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 kg mięsa wołowego
(goleń tylna)
300 g pieczarek
3 ogórki konserwowe
250 g papryki konserwowej
4 cebule średniej wielkości
200 ml oleju
papryka słodka w proszku
przyprawa maggi
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
Ziemniaki i cebule zetrzeć, wymieszać z mąką, jajkami, wyrobić
na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć placki na
rozgrzanym oleju. Podsmażyć na patelni piórka cebuli, dodać pokrojone
w kostkę mięso, następnie przyprawy i dusić. Gdy mięso
będzie miękkie, dodać pieczarki, na końcu podlać wodą i dorzucić
pokrojone ogórki i paprykę. Zagęścić gulasz zawiesiną mąki. Podawać
z zasmażaną kapustą.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website