Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Ogniem i Mieczem
Plac Serkowskiego 7
Kraków 30-512
12 656 23 28
restauracja@ogniemimieczem.pl
www.ogniemimieczem.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Klimaty pogranicza i powiew naddnieprzańskich stepów unoszą się w karczmie „Ogniem i Mieczem” przy nadwiślańskim parku krakowskiego Podgórza. Amator karczm, imć Onufry Zagłoba z sienkiewiczowskiej powieści, czułby się tu równie dobrze jak ekipa filmu realizowanego przez Jerzego Hoffmana, która pozostawiła w karczmie wpisy pełne pochwał. W menu oprócz potraw staropolskich znajdziemy też dania charakterystyczne dla kuchni kresowej czy kozackiej, takie jak „mięso spod siodła” czy „zawijak lacki”, a w nastrojowym wnętrzu rozbrzmiewa muzyka polska, ukraińska i litewska. Karczma jest ufortyfikowana i uzbrojona w działa na wzór dawnych twierdz zaporoskich, broniących wschodnich rubieży Rzeczpospolitej.


PSTRĄG À LA OCHMISTRZ DWORU
Składniki Przepis
Składniki:
4 oczyszczone ryby
po ok. 200 g
50 g orzechów włoskich
bez łupin
400 g bananów
0,5 szklanki koniaku
100 g masła
miód naturalny
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
Ryby umyć i posypać przyprawami, pozostawić na 30 minut. Orzechy
sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Banany umyć, sparzyć, obrać
ze skórki, rozdrobnić w mikserze razem z koniakiem, połączyć z roztopionym
masłem i orzechami, doprawić, obłożyć ryby i upiec. Podawać
z ryżem i zieloną sałatą.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website