Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma „Antolka”
32-210 Książ Wielki
Książ Wielki 32-210
41 383 87 00
biuro@karczma-antolka.iaw.pl
www.karczma-antolka.iaw.pl
Dania regionalnePrzedział cenowy średnich cen posiłku
Przy drodze z Warszawy do Krakowa lub odwrotnie,
na 244. kilometrze od stolicy poczynając, stoi jedna
z niewielu autentycznych, zachowanych i odrestaurowanych
karczm murowanych. Pamiętająca początki XIX wieku „Antolka”,
została tak nazwana od imienia żony karczmarza,
Antosi. Na pierwszy rzut oka widać tu poszanowanie tradycji,
a w klimat wprowadza kolekcja zabytkowych przedmiotów
używanych w przeszłości na polskiej wsi. Jeden z dwóch
budynków dawnego zajazdu, frontowy, który ocalał, sąsiaduje
z obszernym dziedzińcem, jest też spory ogród z grillem.
Karczma może przenocować jedenastu strudzonych
wędrowców w stylowych pokojach i, co ważne, jest czynna
– jak przed wiekami – przez całą dobę.


SAKWA Z WIEPRZOWĄ POLĘDWICZKĄ NA SOSIE Z PODGRZYBKÓW
Składniki Przepis
120 g polędwiczki wieprzowej
50 g cebuli
2 łyżki masła
150 g sera żółtego typu
gouda
50 g podgrzybka
100 ml śmietanki
kremowej
1 duży tradycyjny naleśnik
1 długa gałązka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Polędwiczkę i cebulę pokroić w paski, podsmażyć na łyżce masła
około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć
na środek naleśnika i związać natką pietruszki, tworząc sakwę.
Posypać startym serem i piec w temperaturze 200ºC. Podgrzybka
podsmażać na maśle około 5 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą
i pieprzem, zagotować. Zapieczoną sakwę wyjąć z piekarnika i polać
sosem z podgrzybków.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website