Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Restauracja „Bartna Chata”
Stróże 235
Stróże 33-331
18 414 05 78
bartnik@bartnik.pl
www.bartnik.pl
Dania regionalneUdogodnienia dla osób niepełnosprawnychPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Restauracja mieści się w Gospodarstwie Pasiecznym „Sądecki
Bartnik” Anny i Janusza Kasztelewiczów. „Miód
natury cud” to hasło „Sądeckiego Bartnika”. Nikogo nie trzeba
przekonywać o wartościach smakowych i zdrowotnych
pszczelich produktów. Restauracja „Bartna Chata” w klimacie
starodawnej karczmy serwuje nie tylko potrawy przygotowane
w zgodzie ze staropolską tradycją, ale i pasieczne
specjały, takie jak piwo miodowe, powstające na bazie naturalnego
miodu, oraz tradycyjne staropolskie miody pitne
„Bartna Chata”. Na gości czekają dwie obszerne sale: jadalna
(z unikatowym piecem kafl owym) i taneczna (pełniącą także
funkcję sali konferencyjnej) oraz antresola. Z okien chaty
o każdej porze roku rozciągają się widoki na pobliski park ze
stawem, plac zabaw dla dzieci i zwierzyniec. Gospodarstwo
prowadzi również skansen pszczelarstwa.


FILET Z KURCZAKA NA ŻURAWINIE W MIODOWEJ GLAZURZE Z MIODEM PITNYM
Składniki Przepis
4 piersi z kurczaka
4 łyżki żurawiny
4 kieliszki miodu pitnego
trójniaka lub dwójniaka
4 łyżki miodu (akacjowego
lub wielokwiatowego)
sól, słodka papryka
olej
Mięso dokładnie umyć, natrzeć solą, słodką papryką i miodem.
Na rozgrzanej patelni z olejem ułożyć piersi w miodowej glazurze
i opiekać ze wszystkich stron na złoty kolor przez około dwie minuty.
Złociste piersi ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać miodem
pitnym i piec w piecu w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Pod koniec pieczenia, gdy miód pitny odparuje, dodać żurawinę oraz
jedną łyżeczkę miodu do smaku. Podawać na gorąco z opiekanymi
ziemniakami i surówką.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website