Zaproszenie
Rozdziały
Dawne karczmy
Trasa smakoszy
Produkty regionalne
Certyfikacja regionalnych karczm małopolski
Kontakt
Karczma łemkowska „Kłynec”
ul. Świdzińskiego 20
Krynica-Zdrój 33-380
18 477 87 00
curling@nikifor.pl
www.nikifor.pl
Zastawa stołowa regionalnaDania regionalneMuzyka regionalnaRegionalne stroje kelnerówPrzedział cenowy średnich cen posiłku
Karczma „Kłynec”, usytuowana w centrum Krynicy przy
niezwykłym artystycznym hotelu artNikifor, to tradycyjny
łemkowski dom. Łemkowie, dawni mieszkańcy Beskidu
Niskiego i wschodnich terenów Rzeczpospolitej, etnicznie
wpisali się w krajobraz wschodniej Sądecczyzny.
Powstała w 2003 roku, lecz wystrojem przenosi nas o 150 lat
wstecz. Drewno pochodzi ze starych łemkowskich domów,
rozebranych i przewiezionych do Krynicy. Leciwe narzędzia
tkackie, rolnicze i codziennego użytku mogłyby opowiedzieć
niejedną historię, wszak służyły wielu pokoleniom. Nastrój
karczmy, z nieodłącznymi elementami Łemkowszczyzny –
ikonami, jest potęgowany ciepłem z domowego pieca i migoczącym
blaskiem świec. W łemkowskie klimaty wprowadza
regionalna muzyka, kelnerzy noszący tradycyjne soroczki
oraz oryginalne potrawy łemkowskiej kuchni.


KIESEŁYCA Z KOMPERIAMI (ŁEMKOWSKA ODMIANA ŻURKU)
Składniki Przepis
0,5 kg płatków owsianych
6 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
łyżeczka chrzanu
liście laurowe
ziele angielskie
100 g boczku
100 g kiełbasy
szklanka śmietany 18%
100 g mąki
sól, pieprz
Zrobić zakwas: płatki zalać przegotowaną letnią wodą, dorzucić
liść laurowy, dwa ząbki czosnku, łyżeczkę soli, dodać trochę chleba
razowego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2–3 dni, po tym
czasie przecedzić. Zagotować dwa litry wody z zielem angielskim
i liściem laurowym. Kiełbasę i boczek pokroić w słupki, podsmażyć
na wolnym ogniu do zrumienienia tłuszczu i po wrzuceniu do gotującej
wody wraz z łyżką chrzanu gotować 20 minut na wolnym
ogniu. Dodać litr zakwasu, wcisnąć dwa ząbki czosnku, przyprawić
solą, pieprzem i zagęścić mąką z kwaśną śmietaną. Serwować z ziemniakami
(kompery), kiełbasą lub jajkiem.

Wróć do listy karczm
Legenda:
- Zastawa stołowa regionalna
- Dania regionalne
- Muzyka regionalna
- Regionalne stroje kelnerów
- Udogodnienia dla dzieci
- Udogodnienia dla osób niepełnosprawnych
- Przedział cenowy średnich cen posiłku
Copyright © MOT 2010
Polska MOT Małopolska
Programowanie: Website